BigBelly Solar - napenergiával működő hulladéktömörítő

Egy olcsóbb és zöldebb megoldás a hulladékkezelés terén. Az amerikai gyártmányú napenergiával működő hulladékgyűjtő- és tömörítő gépezet lassan az egész világon elterjed. 

Az amerikai gyártmányú napenergiával működő hulladékgyűjtő- és tömörítő gépezet lassan az egész világon elterjed.


Az általunk megszokott szelektív hulladékgyűjtőknél valamivel nagyobb méretű szerkezetek teteje szolgál a napenergia befogására, amely által a berendezés üzemel. Esővíz nem kerülhet a gyűjtőkbe, amikor azonban fémdobozok, üvegek és egyéb szelektív hulladékok bedobását érzékeli, a készülék hulladéktömörítője automatikusan működésbe lép, ennek köszönhetően befogadóképessége ötszöröse, mint az egyszerű szelektív utcai gyűjtőknek.
További előnye, hogy a hulladékbegyűjtő szolgáltatóknak nem szükséges menetrendszerűen járműveket indítaniuk a gyűjtők telítettségének ellenőrzése okán -ezzel jelentős mennyiségű üzemanyagot megspórolva-, mivel a szerkezet elektronikus úton jelzi, ha hamarosan megtelik és üríteni kell.

  

Az eredmény: "80%-al csökkent a szemétszállító autók üzemanyag fogyasztása, a környezet szennyezése, illetve a dolgozók így felszabaduló idejüket más értékes munkára tudják fordítani" - a BigBelly szerint.

Néhány érdekes tény, mennyi energiát is fogyasztanak a tömörítők:

 

  • egy nap alatt = amennyi egy szelet pirítós kenyér elkészítéséhez szükséges;
  • egy hét alatt = amennyi egy csésze kávé elkészítéséhez szükséges;
  • négy hónap alatt = amennyi egy mérföldnyi úthoz szükséges egy hétköznapi személygépjárművel;
  • nyolc év alatt = amennyi egy mérföldnyi úthoz szükséges egy szemétszállító teherautóval!

 

A hulladéktömörítők már rendelhetőek is, 2012 novemberében pedig a legjobb projektért járó díjat nyerte el a BigBelly Solar a nemzetközi World Smart Cities Awards-on.

Természetesen nem kizárólag technológiai vívmányokkal érhetjük el, hogy a szelektív gyűjtők befogadóképessége növekedjen, elég csupán a temérdek műanyag csomagolási hulladékra gondolnunk, melyeket ha kidobás előtt összetaposunk, máris sokat tettünk az ügy érdekében.

További információ: Tapossa laposra!

Fordította: Kump Edina, ÖKO-Pack Nonprofit Kft.

Forrás: http://www.forbes.com/
http://bigbellysolar.com/
http://www.peoplepoweredmachines.com/

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.