Tanuljuk meg, hogy is kell ezt csinálni!

A Fővárosi Házhoz Menő Szelektív Hulladékgyűjtési program 2014 végére lezárul, ekkorra már minden budapesti lakosnak tisztában kell lennie azzal, melyik hulladékot, hová kell gyűjteni. Mindemellett, 2014 januártól indul a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kampánya.

Ezt készíti elő az FKF által szervezett, Otthon, Szelektíven road show, amely a Hulladékból Termék kiállítás segítségével, 2013 szeptember óta, iskoláról - iskolára vándorolva vezeti be a diákokat az otthoni szelektív hulladékgyűjtés rejtelmeibe. 

Kautzky Armand, Kovács Ágnes és György István

A road show jelenlegi állomásán, a Városmajori Gimnáziumban rendezett szerdai sajtótájékoztatón, válaszokat kaphattunk a házhoz menő rendszer jelenlegi állapotáról, a jövőbeni tervekről és a kampányról egyaránt. A sajtótájékoztatón elsőként Dr. György István budapesti főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. már 403 ezer új gyűjtőedénnyel rendelkezik, továbbá 60db új, alternatív üzemű gyűjtőjármű érkezését várják. A lakosok örömmel fogadták a kezdeményezést, hiszen sem a gyűjtőedényekért, sem az összegyűjtött hulladék elszállításáért nem kell különdíjat fizetni, ugyanis a többletköltség fedezhető a hulladékok értékesítésével. 180 ezer új szelektív hulladékgyűjtő edényt már kiszállítottak, így Budapest 45%-án már házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer üzemel.

  

A kampányról, mely tovább népszerűsíti a programot, Dr. Szűcs Panni, a BVK Holding Zrt. kommunikációs és pr-igazgatója beszélt. Elmondta, hogy a kampányt a "házi" szó köré építik, hiszen csak akkor valósulhat meg a program, ha abban a népesség minden tagja részt vesz. A gyerekekhez a "házi" feladat fogalmával szól, míg a fiatalokat a "házi" bulin keresztül közelíti meg, a felnőttekhez pedig a "házi" munkán át vezető úton halad. Az eredményes szelektív hulladékgyűjtés, csak teljes összefogással valósulhat meg, a családok közös munkájának segítségével. Ebben mutatnak példát, saját családjuk bevonásával a kampány nagykövetei, Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszónő, valamint Kautzky Armand színművész. Kovács Ágnes elmondta, ma már nem, mint olimpikon tekint a világra, hanem elsősorban, mint anya és mint háziasszony, s gyermekeiben látja meg a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát.

Kautzky Armand úgy fogalmazott, hogy az ember, az évek múlásával, az ÉN, és a MI korszak után, a gyermekek megszületésével az "ŐK" körszakba lép, ahol igazán már nem saját magát tartja szem előtt, hanem a gyermekeit, a jövő generációinak sorsát, annak megóvásában pedig nagy szerepe van a szelektív hulladék gyűjtésnek.

  

A sajtótájékoztató befejezéseként, díjat kaptak a korábban kihirdetett, hűtőmágnes tervező verseny és rajzverseny kisiskolás nyertesi, illetve azok a középiskolások, akik rövid hatásos kampányfilmekkel rukkoltak elő.

A kampányfilmek ezen a linken megtekinthetők.

Karaus Krisztina

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.