Teljesen átalakul a szemétszállítás

A következő hónapokban kezdődik meg Pécsen a házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés. Érdemes már otthon különválogatni az újrahasznosítható dolgokat, mint a papírt, a műanyagot, a fémet, az üveget s a maradék, fel nem használható hulladékot. Új edények is jönnek.

Új alapokra helyezik a hulladékgyűjtést Pécsett, a 17 milliárd forintos Mecsek-Dráva Programban 313 Baranya, Somogy és Tolna megyei település is érintett még.

Házhoz jönnek a hasznos hulladékért

Házhoz jönnek a hasznos hulladékért

- A program célja, hogy az eddigieknél jóval nagyobb arányban valósuljon meg a szeletív hulladékgyűjtés, ezáltal csökkenjen a lerakásra szánt hulladék aránya. Ahogy Pécsett már működtek a szelektív gyűjtőszigetek, most a házakhoz kerülnek újrahasznosítható hulladékokat befogadó edények – magyarázta lapunknak Girán János, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás munkaszervezeti vezetője.

A program életre hívásával kapcsolatban elmondta: hazánk kötelezettséget vállalt az EU-nak arra, hogy egyre kevesebb hulladékot visz lerakókba, s egyre többet hasznosít fel. A cél, hogy zöldebb legyen a térség, az emberek pedig egyre környezettudatosabban éljenek. Girán hozzátette: már a lakásban érdemes külön válogatni a feldolgozható és a nem feldolgozható hulladékot.

Ezzel kapcsolatban Merza Péter, a Mecsek-Dráva Program projektvezetője elmondta, a következő hetekben, hónapokban kétféle tárolóedényt kapnak a társasházak, a családi házakhoz pedig a megszokott edény mellett szintén két új kuka érkezik.

A társasházaknál a pirosba, a családi házas övezetekben a kékbe kell majd dobni minden olyan háztartásban keletkező hulladékot – az üvegen kívül -, ami hasznosítható. Ilyen lehet az üdítős/ásványvizes PET palack, a polietilén flakonok (pl. tusfürdő, öblítő, sampon), tégelyek, zacskók, fóliák, joghurtos/vajas/tejfölös dobozok, műanyag kupakok. Ide dobhatjuk az újságokat, kartonpapírt, csomagoló dobozokat, szórólapokat, hullámpapírt, telefonkönyvet, papírzacskót, többrétegű italos és tejes dobozokat, használt füzeteket, papír tojástartót. De ugyanígy ide kerülnek az üdítős, sörös alumínium dobozok, az alufólia, a fémkupakok, a konzervdobozok, vagy a kisebb fémtárgyak is.

Nem kerülhet viszont az edénybe például az étolajos/ásványi olajos flakon, gyermekjáték, élelmiszerrel szennyezett, olajos vagy zsíros csomagolópapír, matrica, indigó, festékes doboz, elem, akkumulátor, bármilyen üvegtárgy, síküveg.

A fekete edénybe kerül minden nem újrahasznosítható hulladék. Jellemzően ide tartoznak az élelmiszerrel szennyezett olajos vagy zsíros csomagolóanyagok (papír, műanyag, kombinált), fedőfóliák, papír zsebkendő és egyéb higiéniai/egészségügyi hulladékok, takarításból származó, továbbá egyéb konyhai hulladékok. Az üveghulladékot, ahogy eddig is, gyűjtőszigeteken lévő zöld színű üveggyűjtő konténerbe dobhatjuk. Ahogy a műanyag, a fém és a papír esetében, ide is csak a tiszta, ételmaradékoktól és olajtól, zsírtól mentes üveghulladékot helyezhetjük el. Emellett a családi házakban élők egy barna színű edényt is kapnak, amelybe a kertben keletkező zöld hulladék, zöldség- és gyümölcsmaradék kerül.
szelektív hulladék

Lesznek emellett hulladékudvarok is, ahová a megszokott módon a már nem használt akkumulátorokat, étolajat, műszaki termékeket, a lomot, elemeket vihetjük el.

Merza Péter elmondta, az új hulladékgyűjtési program bevezetése előtt széleskörű tájékoztatást is tartanak. Egyrészt a hulladékszolgáltató, a Biokom Nkft. mindenkit levélben értesít a változásokról, az edények leszállításakor pedig tájékoztató kiadványt is biztosít. Emellett egy információs napot is tartanak Pécsen családi programokkal, május 18-án a Zsolnay Negyedben.

Forrás: www.pecsma.hu

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.