A hősiesség a gonosz ellenszere

"Hősiesnek lenni egyszerű" - állítja Dr. Philip Zimbardo, a gettóból indult, mára a világ egyik legismertebb szociálpszichológusa, akinek célja nem kevesebb, mint megváltoztatni a magyarok negatív önképét. Magyarországon tízből nyolcan úgy gondolják, nem tenne értük senki, ha az utcán bajba kerülnének. 

Félelem és közöny - ez jellemzi az embereket az esetek többségében, ha a mindennapokban valaki segítségre szorul.
Ha rosszul leszünk egy forgalmas helyen, akár 15 percig is feküdhetünk úgy az utcán, hogy senki se jöjjön oda megkérdezni, mi a bajunk. A Hősök Tere civil kezdeményezés elindítói a közönyösség helyett arra buzdítanak, hogy mindenki vegye észre, mikor lehet képes egy helyzetben segíteni.

A kezdeményezés tudományos hátterét Dr. Philip Zimbardo Heroic Imagination Project elnevezésű programja adja.
"Úgy gondoljuk ez egy társadalmi forradalom lesz. Célunk, hogy kulturális átalakulást indítsunk el a magyarok lelkében, hogy teljesen más módon gondolkodjanak, ne kételkedjenek, hanem bízzanak magukban, figyeljenek oda másokra." - üzeni Zimbardo professzor.

A képzési program a gátlásokat feloldó hétköznapi hősiességet állítja középpontba. A résztvevő magánszemélyek, cégek, civil szerveztek mind hisznek abban, hogy bárkiből lehet hétköznapi hős, csupán azzal, hogy tesz a körülötte élőkért, amikor tud. Erre hivatott felhívni a szlogen is: "Az vagy, amit teszel."

A program aktivistái már az elmúlt hónapokban sem tétlenkedtek: április elején Hős Pikniket szerveztek Dr. Zimbardoval, júniusban megrendezték a Hello Hősök fesztivált, valamint a HeroIkon nemzetközi konferenciát is, melynek keretében Zimbardo professzor beszélt arról, hogy milyen módon lehet fejleszteni az együttérzést, hazai kutatók pedig többek között a passzivitásból és közönyből kovácsolt aktivitás módszereit emelték ki előadásukban.

"Magyarországon jobban fog működni a projekt, mint a világon bárhol, nagyon izgatottan várom a fejleményeket. Amikor megkérdezték tőlem, hogy meg lehet-e változtatni a magyarok hozzáállását, én rávágtam, hogy persze, át lehet fordítani a pesszimizmust, passzivitást, cinizmust optimista, jövőre koncentráló, hősies képzeletbe. Valami naggyal kell kezdeni: fesztivállal, médiafelhajtással, utána pedig az iskolákban folytatni." - állítja Zimbardo, aki szintén önkéntesként dolgozik azon, hogy megváltoztassa az ország hozzáállását.

A csapat jelenleg egy iskolai tananyagon dolgozik, amit hamarosan országszerte kipróbálnak a gyakorlatban is, sikerességéről pedig mérések útján fognak megbizonyosodni. Hosszú távú céljuk, hogy az anyag a tanterv részévé váljon.

"A hősiesség a gonosz ellenszere - mondja Dr. Philip Zimbardo egy előadásában - rá kell ébresztenünk a gyerekeket, hogy a hősök hétköznapi emberek, és a hősies tett az, ami szokatlan."

További információ a Hősök Tere hivatalos honlapján, valamint a Hősök Tere facebook oldalon található.

Írta: Kump Edina, ÖKO-Pack Nonprofit Kft.

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.