Kire veszélyes a napelem?

Pár napja nyilvános lett az az információ, mely megdöbbentette a megújuló energiával foglalkozóakat. A régóta ígért és az iparág által nagyon várt megújuló energia támogatás helyett 2015 egy új adót (termékdíj kiterjesztést) hozott a napelemekre. Magyarázat és indoklás persze van, de nézzük csak a tényeket.

A friss adó egyik alap indoka, hogy az Unió előírta a termékdíj bevezetését. Azóta több interjúban célzott kérdések alapján kiderült, hogy ez nem igaz. Az Unió azt írja elő, hogy gondoskodni kell az újrahasznosításról. Erre sok megoldás létezik. (Nonprofit szervezetek, visszagyűjtési kötelezettség előírása, “betétdíj”, pénz elkülönítése a későbbi mentesítsésre/feldolgozásra…)

A Magyar kormány a legegyszerűbb megoldást az új adó kivetését választotta. Ebben az esetben természetes a kérdés: Mivel a napelemek élettartama 40-50 év, ezért ugye az addig összegyűlt pénzt elkülönített számlán gyűjti az állam, hogy amikor elkezdődik a napelemek újrafeldolgozása, akkor legyen rá pénz? Ön szerint mi a válasz?

A másik indok, hogy a napelem egy kategóriába került a szórakoztató elektronikai termékekkel. Ezek sok olyan alkatrészt tartalmazhatnak, melyek feldolgozása drága, veszélyes és nem teljes körűen megoldott. Magyarul, a napelemek adójából lesz semlegesítve a mobiltelefon, notebook, iPad, iPhone…

Ez olyan, mintha minden gördeszkára kellene autópálya matrica. Hiszen 4 kereke van, és elméletileg kimehet vele az ember az autópályára. Bár nem arra való, nincs is értelme, de megteheti.
Technikailag pedig az egész ötlet olyan, mint amikor az autók első megjelenésekor törvényt hoztak, mely szerint minden autó előtt egy embernek kell futnia lámpával, hogy mindenki el tudjon menni a “gépszörnyeteg” elől. Ezzel éppen az autózás lényegét tették lehetetlenné.

Most hasonló hatalmi fellépés zajlik a megújuló energia legtisztább felhasználását lehetővé tevő napelemek ellen. Persze semmi értelme, de mire majd rendeződik a helyzet, még nagyobb hátrányban leszünk a környezet megóvása és a zöld energiatermelés területén.

Nézzük meg a napelem kategóriába sorolását: Mi az, hogy “Jelentős szennyezést okozó termék” a napelem? Mivel a én a Műszaki Egyetemen az elektronikai alkatrészek tervezését és gyártását tanultam, így van rálátásom a témára. A napelemek fő összetevői csökkenő arányban: üveg, alumínium, műanyag, szilícium, réz, műanyagfólia, ón.

  • Üveg: Csökkentett vastartalmú és gond nélkül újrahasznosítható.
  • Alumínium: A fémhulladék minden feldolgozó helyen leadható és könnyen feldolgozható.
  • Műanyag: Háttér lap, ami rögzíti a szilícium lapokat, és szigetelés. Gyártófüggő, hogy mennyire könnyen feldolgozható, de tűzálló és veszélytelen.
  • Szilícium: Vagyis erősen tisztított és kristályosított homok. Mi a homokban a veszélyes?
  • Réz: Tisztán újrafeldolgozható rézkábel, bejáratott újrafeldolgozási technikával.
  • Műanyagfólia: Szigetelés, napelem panelenként pár gramm és gyártófüggően újrahasznosítható.
  • Ón: A forrasztási pontokban pár gramm, így elenyésző mennyiségű, de így is veszélytelen.

Ugyanakkor a többször példaként felhozott akkumulátorok csak fele akkora termékdíjat kaptak, pedig azokban agresszív savak, a környezet mérgező ólom és egyéb nehezen semlegesíthető anyagok vannak. Miért? A hivatalos válaszok szerint azért, mert a teljes életciklust kell nézni.

Egyre inkább az az érzésem, hogy akik ezeket a törvényeket hozzák, soha nem láttak napelemet, de még csak nem is kíváncsiak arra, hogy mit akarnak így tönkretenni. A válasz ugyanis értelmetlen. Jelenleg nem létezik olyan energiatermelési módszer, mely környezetbarátságban felvehetné a versenyt a napelemmel. Teljes működése alatt nincs szennyezés, zaj, kopás, környezeti kár, élővilág veszélyeztetése, karbantartási igény 40-50 évig. Jelenleg nincs olyan energiatermelési mód a világon, ami ennyi ideig termeli az energiát ilyen zöld módon, és ami élete végén sem okoz semmi gondot az emberiségnek. Mi lesz vele, ha működése végén hulladékká válik? Szét kell csavarozni a keretet, ekkor elemeire esik szét a napelem panel.

Mit kezdjünk a darabjaival? Sorban állnak majd érte a napelem gyártó cégek, hiszen minden összetevő annyira tiszta és drága anyagból áll, hogy könnyebb és olcsóbb felhasználni az alapanyagokat, mint újra előállítani őket. Ezeket az összetevőket újrafeldolgozva egy új napelem panel előállítása 30%-al lesz olcsóbb!

No ez az a napelem, ami Magyarországon “Jelentős szennyezést okozó termék” és buntetőadót érdemel.

forrás: solarside.hu

Stiebel Eltron közlemény - Állásfoglalás a napelemek gyártásával és összetételével kapcsolatban

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.