Az emberiség ismét túllőtte magát

Ma, 2015. augusztus 13-án újabb rekord született: idén is sikerült korábbi időpontra összehoznunk az ökológiai túllövés napját. Ennek a fogalomnak ideális esetben léteznie sem kellene, mivel azt az adott napot jelöli minden egyes évben, amikor azon évre jutó természeti erőforrásainkat felhasználjuk.

A túllövés napja minden évben az a naptári dátum, amelyiken az emberiség fogyasztása meghaladja a Föld biokapacitását, azaz felhasználja mindazt az erőforrás mennyiséget, amelyet a bolygó termelni tud az adott évre. Erőforrásainkat hosszú idő óta gyorsabban éljük fel, mint ahogyan azok képesek megújulni - magáról a túllövés napjáról először 1987. december 17-én tettek említést...

A Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát. Ezt úgy mérik, hogy a Föld biológiai kapacitását elosztják az emberiség ökológiai lábnyomával, és ezt a hányadost megszorozzák az év napjainak számával. Az emberi fogyasztás idén a mai nappal éri el azt a szintet, amit a Föld még képes lenne újratermelni.

Mit jelent az ökológiai lábnyom?
Annak a területnek a nagysága, amelyen az általunk fogyasztott dolgok (élelmiszer, energia, szállítási eszközök, használati tárgyak) előállíthatóak, illetve a keletkezett hulladék elhelyezhető, függetlenül attól, hogy ez a földterület lakóhelyünk közvetlen környezetében, vagy a Föld másik oldalán található.
Vagyis, az ökológiai lábnyom a mérési eszközünk arra, hogy számokkal is kifejezhessük, mekkora terhelést gyakorolunk környezetünkre.

A Föld lakossága folyamatosan növekszik és ezzel párhuzamosan az energia és a természeti erőforrások felhasználása is egyre nagyobb méreteket ölt. 1961 óta az energiafelhasználás megduplázódott. Az 1970-es évek óta folyamatosan több természeti erőforrást használunk fel, mint amennyit a Föld hosszútávon képes reprodukálni. Jelenleg egy év alatt annyit, amennyit bolygónk másfélszerese lenne képes újra előállítani.

A túlfogyasztást alapvetően négy dolog határozza meg:

  • az, hogy mennyit fogyasztunk;
  • mennyire hatékony technológiával illetve mennyire hatékony eszközöket gyártunk és használunk;
  • a Föld népessége;
  • és végül, hogy mekkora a természet által aktuálisan "elfoglalt" terület.

Mi, a Homo sapiens sapiens példás tagjai, már 28 évvel ezelőtt is több, mint két héttel korábban használtuk fel erőforrásainkat, és ez a tendencia azóta egyre csak romlik!

Miért vágjuk magunk alatt a fát?
Miért hajszoljuk a tárgyakat az élmények helyett?
Miért vásárolunk messziről származó élelmiszereket, ruhákat?
Miért veszünk egyre profibb telefonokat, hogy majd azokon keresztül ingyen beszéljünk ismerőseinkkel ahelyett, hogy személyesen találkoznánk velük?

Pedig a megoldás annyira, de annyira egyszerű! Ha elkezdenénk tudatosabban élni, apró lépésekkel indítva, ízlelgetve, hogy mi fér bele életvitelünkbe, máris jelentősen hozzájárulnánk ahhoz a világképhez, amire annyian vágyunk: tiszta környezetre, egészséges ételekre, tartalmas szabadidő eltöltésére, értékes emberi kapcsolatokra.

A Ti mindennapjaitokban mik ezek az apró lépések?

Ha többet szeretnél tudni az egyes alternatívákról, és arról, hogyan lehetséges közelíteni a fenntarthatóbb életvitel felé az egyén szintjén, látogass el a Tükörben a Világ kiállítás honlapjára, valamint szemezgess spórolási tippjeink között.

Írta: Kump Edina, ÖKO-Pack Kft.

Hír forrása: WWF sajtóközlemény
Képek: Tükörben a Világ kiállítás

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.