A megújuló energia elegendő

2016 úgy ért véget Costa Ricában, hogy több mint 250 napon át egyetlen gramm fosszilis tüzelőanyagot sem égettek el, így az egész évi elektromos energiaigényük 98,2%-át megújuló energia segítségével fedezték.

Ezt a hírt az állami tulajdonú Costa Ricai Electromos Intézet (ICE) jelentette.

Costa Rica-t egy víz-, geotermikus, szél-, nap- és biomassza energia mix látja el energiával. Az ország energiaigényét 74,35% vízenergia adja, geotermikus erőművek adnak 12,74%-ot, a szélerőművek aránya 10,30, a biomassza 0,74%, a napenergia aránya 0,01%. A teljes energiaigény 1,88%-át fedezik még fosszilis energiaforrásokból, főleg az év elején, amikor kevés az eső.

Az ICE ügyvezető elnöke Carlos Obregón nyilatkozta, hogy “A következő évben négy új szélerőművet telepíttetnek és kedvező időjárási körülményeket várnak a vízerőműveknek a folyók vízgyűjtő területein. A megújuló energia alapú áram előállítás stabilitása várható 2017-ben is.”

2016 szeptemberében már a címlapokon szerepelt Costa Rica azzal, hogy 113 napig az ország teljes elektromos igényét megújuló energiával fedezték. Ennek ellenére még több évig eltart, míg az ország 100%-ban át tud állni megújuló energiára.

Costa Rica energiaigényének kb. 70%-át a közlekedési rendszer használja el, és ez még most is jelentős fosszilis igényű.

2016-ban világszerte több ország felmutatott már jelentős eredményeket, például Uruguay energiaigényét 95%-ban, Svédország energiaigényének a felét fedezi megújuló energia, ahol 2017-ben el is törlik a napenergia adóját. Portugália pedig 107 napig folyamatosan megújuló energiával működött.

Magyarországnak is hatalmasak a megújuló energia lehetőségei, napenergiában a mediterrán országokkal mérhetőek össze a lehetőségeink, geotermikus energiában pedig szinte az egész ország területén találhatók a kimeríthetetlen források. Jó lenne számunkra is, ha a jelenlegi 13-14% megújuló energia arányt sikerülne növelni.

Vegyünk tehát példát Costa Ricáról, Uruguayiról, Chiléről, Kenyáról, még akkor is, ha ez elsőre furcsának tűnik.

Forrás: solarside.hu

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.