Gömörszőlősi Paraszt-Wellness

…avagy önkéntes munkák a vidéki élet szépségeinek, a természettel való találkozás pótolhatatlan élményének, a kétkezi munka örömének és a cselekvő optimizmusnak bemutatására és teljes átélésére.


Önkéntes programunk minden hónapba egy hosszú hétvége keretein belül zajlik, ide várjuk a jelentkezőket, akik bepillantást szeretnének nyerni egy „fenntartható falu” hétköznapjaiba!

Fogyasztói társadalmunk jelenlegi életgörbéje hosszútávon fenntarthatatlan. Torzul értékrendünk, az anyagi javak előnyt élveznek az erkölccsel, etikával, és egészségünkkel szemben. Kis hazánkban is csökken a biodiverzitás, eltűnnek őshonos fajok, tájfajták. Ezzel párhuzamosan tűnik el őseink több évszázados szerves kultúrája is, mely lényeges, sőt kulcsfontosságú, változó környezetünkhöz való alkalmazkodásunk sikerességében!

Tevékenységünk a természetes, fenntartható életmódhoz szükséges körülmények megteremtése és kialakítása, majd ezek megismertetése. A résztvevők bepillantást nyerhetnek a természetközeli élelmiszerek helyi termesztésébe (permakultúra), az állattartás mikéntjébe és hogyanjába, a megújuló energiák felhasználásába, alkalmazása. Cél a nagy ellátó rendszerektől való teljes függetlenedés lehetőségének bemutatása, a környezetterhelés csökkentése, a helyi élelmiszerek előállításának, eszközeinek megismerése. Gyakorlati, fizikai-szellemi munkával ismerik meg az önkéntesek ezeket az alternatív és innovatív megoldásokat.

Cél, új ismeretek szerzése és a gyakorlatba történő átültetésük, miközben a legszélesebb nyilvánosság bevonásával szinte helyszíni tudósításokkal folyamatosan egyre vonzóbbá tenni a vidéki életet, bárhol alkalmazhatóvá tenni az itt tanult praktikákat.

Wellness-csomagunk tartalma:

 • extenzív gyümölcsös fenntartása: metszés, ültetés, kaszálás, stb.
 • napkollektoros gyümölcsaszaló építése,
 • komposztálás a gyakorlatban, komposztáló kas készítése,
 • állatgondozás (oltás, etetés, fejés, stb.)
 • sajtkészítés, kenyérsütés,
 • zöldségtermesztés,
 • filmvetítések, beszélgetések, előadások.

A projekt megvalósítása érdekében a széles nyilvánosság bevonásával forrást és önkénteseket vontunk be a munkába. A fenntarthatóság témakörében több olyan nagy visszhangot kiváltó szakmai rendezvényt szerveztünk Gömörszőlősön, amely jelentősen növelte a falu, a projekt ismertségét és a projekt támogatásának hajlandóságát. Tevékenységünk az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány munkáját igyekszik segíteni, ilyen pl. az ősgyümölcsös program, az információs központ segítése, vagy a falu kulturális kincseinek a megőrzése. Évi 10-12 alkalommal kerül megrendezésre a „Paraszt-wellness”, csoportonként mindig 10-15 ember részvételével. Így évente kb. 150 embert sikerül bevonni évente aktívan 3-4 napra a közösségi munkákba, akiknek nagy része a mai napig visszatérő vendég!

Több térségi, országos szervezet jelezte együttműködési szándékát, mint pl. a Gazdakör, Nyitott Udvar, Gödöllői Egyetem, Miskolci Egyetem, National Geographic Magyarország, Magyar Nemzet, stb.

A település Budapesttől mért távolsága nagy, ezért a lejutás nehéz. De ez is inkább az előnyök közé tartozik, mert így csak az jön el, aki elszánt és elkötelezett. A lejutást tömegközlekedéssel és telekocsikkal igyekszünk megoldani.

Az ÖKO-Pack munkatársai és a holdudvarába tartozó zöld szervezetek aktivistái, önkéntesei gyakorlati tapasztalatokkal egészítik ki az elméleti, tudományos ismereteket, melyeket így átértékelve sokkal hatásosabban és érzékletesebben tudnak átadni környezetüknek, a médiának és érvényesíteni a mindennapi életben.

Gömörszőlős turisztikai és kulturális kínálata

 • Néprajzi-, és szabadtéri mezőgazdasági és erdészeti gyűjtemény
 • Organikus mintagazdaság (Disznós-kert)
 • Helyi termékeket árusító kisbolt
 • Oktató- és bemutató központ
 • Gyapjúfeldolgozó-műhely
 • Kakas-vár gyűjtemény
 • Református templom
 • Füstösház
 • Kisgaléria

Paraszt-Wellness az országos médiában:

M1 - Megoldások Magazinja 2012.01.31.
M1 – Zöld Tea 2011.11.19.
RTL Klub Híradó 2012.04.18.

További információk:

www.parasztwellness.hu
Hankó Gergely - ÖKO-Pack Kft.
gergelyhanko@gmail.com

Csatlakozz hozzánk a facebookon, s hirdesd a vidék jóhírét!   „Gömörszőlős, a fenntartható falu”

 

KALÁKA
A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint:
Falusi dolgozók önkéntes, segítő szándékú alkalmi összeállása egyes munkák közös, ingyenes elvégzésére.

Fotók: Hajdú D. András (www.hda.hu)

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.