Komposzt Kas – a kert éke, a gazda büszkesége

Komposzt Kas

A legjobb környezetvédelmi megoldás: kevesebb hulladék, több környezetkultúra, jó minőségű termőföld és biztonságos, saját élelmiszer!

Naponta hallunk az egyre nagyobb méreteket öltő pazarlásról és környezetpusztításról:

  • 17-szer gyorsabban pusztul a termőtalaj Európában, mint ahogy megújul,
  • az élelmiszerek fele a kukában végzi,
  • egyre kevesebb ember jut biztonságos élelmiszerhez,
  • prioritást élvez a hulladékmegelőzés, a jogszabályok mégsem ezt támogatják…

Ezekre mind tudjuk a megoldást, hiszen ezek paraszti logikával, rendszerszemlélettel könnyen kitapinthatóak… A komposztáló kas is egy ilyen paraszti lelemény, ami egyszerre oldja meg a sok zöld hulladék (zöld javak) problémáját, a biztonságos élelmiszerhez jutás lehetőségét, a természettel meglévő kapcsolatunk elmélyítését. Itt az új, hazai elméből kipattant frappáns kerti találmány, mely komposztáló és veteményes egyben: a komposztáló kas!

A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpont biogazdaságában fejlesztette ki a komposztáló kast. Ez a kasfonással készülő permakultúrás építmény egyaránt alkalmas a konyhai-, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve melegágyásként is tökéletesen funkcionál!

Természetes alapanyagokból készül (mogyoró, fűz, vagy som), így nem kellenek hozzá mesterséges, nem lebomló anyagok. A szerves anyagoknak köszönhetően az építmény magától lebomlik az évek folyamán, ha nem tartjuk karban. Kis odafigyeléssel és gondozással azonban egy olyan kerti éket hozhatunk létre, ami a permakultúra szabályait is betartja.

Vállalatok, cégek részére egyedi komposztkas

A komposzt kas ideális megoldás cégek udvarának barátságosabbá tételére, ahol nemcsak szívesebben fognak pihenni, telefonálni az alkalmazottak, de a cég szemete is 20-25%-kal fog csökkenni! Legyen felelős vezető és ne hagyja, hogy munkájuk közben az értékes anyagok (kávézacc, teafű, gyümölcsök, stb.) a szemétbe kerüljenek! Legyen innovatív és készíttessen Ön is komposztkast! Rendelés: gergely(kukac)okopack.hu

Referencia: Prezi HQ – Budapest, Nagymező utca

Önkormányzatoknak is ajánljuk a közösségi komposztálást!

A köztereken rengeteg zöld hulladék keletezik, amit az önkormányzatok nem helyben hasznosítanak, hanem plusz költségen tovább szállítanak is kezelnek… Pedig mi sem lenne egyszerűbb, mint a növények alatti ágyásokban hagyni a nyesedéket, leveleket, ahol ez mind-mind lebomlana és hasznosulna. Ha ezeken a köztereken lenne egy ilyen komposztkas, nemcsak a lehulló leveleket és fűnyesedéket lehetne beletenni, de a parkba járók is beledobnák otthoni zöld hulladékaikat. Ez lesz a jövő, hiszen egymást érik a Smart City, Zero Waste City, Élhető Város kezdeményezések és bizony ezek az életteli, közösséget teremtő újítások fognak változást hozni túlzsúfolt, lelketlen tereinkbe, parkjainkba.
Referencia: Gellért-hegy, Hasznos Hulladék tanösvény

Iskolakert

Oktatási intézményeknek különösen hasznos egy ilyen multifunkciós komposztáló és magas ágyás, hiszen a hulladékcsökkentés mellett ez betöltheti a régi iskolakert szerepét is, ahol a gyerekek megismerkedhetnek magával a komposztálás folyamatával, elsajátíthatják a növénygondozáshoz szükséges kompetenciákat. Ha pedig fel is használhatják az itt megtermelt teafüveket, fűszereket, akkor az egész rendszert átlátják és megértik majd.

További részletek és összeállítási melléklet a Zöld Portálon...
További fotókért kattintson a képekre vagy ide

Jöjjön Ön is önkéntesnek egy fenntartható faluba!
 

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.