PET Kupa Információk

Mi a PET Kupa célja?

Felhívni a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére és eközben minél több hulladékot kiszedni a folyóból úgy, hogy annak nagy része újrafelhasználásra, illetve hasznosításra kerüljön. A helyi közösségek, Tisza-menti települések bevonása és egybekovácsolása kulcsfontosságú a közös cél érdekében és nagyon bíztatóak az együttműködés eddigi eredményei. Emellett a projekt során a bevont szakértők folyamatosan monitorozzák az ártérben található hulladék-hegyek pontos helyzetét és méretét, hogy elkészülhessen egy hiánypótló “hulladéktérkép”, rámutatva a kritikus helyszínekre és hulladékfajtákra. Ennek távlati célja, hogy megkezdődhessen egy határokon átnyúló, nemzetközi együttműködés az ismétlődő Tiszai PET-palack áradat megállítására, és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására.

Mikor és hol?

A Tiszai PET Kupát egy tokaji parti fecske filmezés megdöbbentő élménye hívta életre 2009-ben. A Természetfilm.hu csapata a fecskék mellett egy hömpölygő szemétáradattal találta szemben magát… Háztartási hulladékok, állati tetemek és rengeteg műanyag pillepalack. “Mindig ez van. Áradáskor a Tisza szennyvizet szállít. A java külföldről jön. Ukrajnából, Romániából.” - magyarázták az összefüggő szemétfolyamot a helyiek.

A lelkes csapat nem hagyta ennyiben a dolgot és 2013-ban kezdetét vette a kalózkodás és a PET vadászat. 4 hajóval indult az első kupa, a következő évben pedig már nyolc hajó építettek a versenyzők. 2015-ben a tervek szerint pedig közel húsz PET palackból készült hajó indul el Vásárosnaményból, hogy száz folyamkilométeres szakaszon gyűjtse a hulladékot a Tiszából.

Dátum: 2015. július 17-25.

Útvonal: Vásárosnamény - Tiszaadony - Tiszamogyorós - Zsurk - Tuzsér - Révleányvár - Cigánd.

Idén először az egyik PET hajó Cigánd után is folytatja útját, és megpróbálja egészen a Dunáig felmérni a szennyezettség állapotát, több száz folyamkilométert téve meg a Tisza magyar, majd szerb szakaszán.

Kik hozták létre, kik tartják életben?

A PET Kupát a Természetfilm.hu alkotóközösség tagjai álmodták meg, az első tiszai PET hajós, Palkó István által inspirálva. Az esemény egyik ötletgazdája és főszervezője Molnár Attila Dávid, a másik Tóth Zsolt Marcell, aki a kezdeményezésről szóló filmsorozat producere és rendezője egyben. A PET Kupa egy civil kezdeményezés, amit társadalmi szervezetek, cégek és szakhatóságok támogatnak, ereje a Tisza-menti települések tenni akarásában rejlik, és abban, hogy pozitív példával elöl járva képes inspirálni a helybélieket. A PET hajózás izgalmas, életre szóló kaland, aminek csapatépítő jellege egyre több hazai céget is a Tisza ügye mellé állít.

Miben lesz más az idei PET Kupa, mint az eddigiek?

A 2015-ös PET flotta 20 ártéri hulladékból épült hajóval és majdnem 100 PET kalózzal veszi fel a harcot a szennyezéssel szemben, ami egy eddig soha nem látott mértékű összefogást jelent, kecsegtető eredményekkel: a tavalyi önkéntesek közel 10.000 palackos fogásának ugyanis többszörösét tűzi ki célul idén a PET flotta!

A másik különbség a hulladék kezelésének módja lesz. Az ÖKO-Pack és az Önkéntes Alapítvány szervezésében önkéntesek válogatják szét a naponta begyűjtött hulladékokat, hasznosítható és nem hasznosítható frakciókra. Az önkénteseknek szóló felhívás itt olvasható, az önkéntes regisztrációt pedig az ÖKO-Pack oldalán lehet megtenni. Az elszállítást és a hasznosítható hulladékok kezelését és előkészítését a nyíregyházi telephelyű Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. vállalta magára, óriási segítséget nyújtva ezzel a projekt hatékony megvalósításához.

Harmadik előrelépés a már említett “hulladéktérkép” adatbázisának kiépítése lesz, hiszen idén először a PET hajók legénysége nemcsak gyűjti a szemetet, de folyamatosan monitorozza az ártérben felhalmozódott hulladékhegyek méretét és pozícióját. Újításnak számít az is, hogy a PET Kupa idén először több budapesti és vidéki helyszínen (Boat Show, Felfedezők Napja) népszerűsítette a Tisza-ügyét. Ennek köszönhető, hogy a rendezvénynek - idén először - védnöke is lett, a kétszeres olimpiai bajnok kajakozó Vereckei Ákos személyében.

Mivel több média is képviselteti magát a versenyen, a szervezők idén műholdas internet kapcsolatot fognak fenntartani a sajtó munkatársai számára, hogy a napi bejelentkezések időben eljussanak a lakossághoz!

Ki lesz az új PET Mester?

A résztvevők már megszokták, hogy a PET Kupa játékvezetője, egyszemélyes gondnoka és bírája az úgynevezett PET Mester. 2013-ban a Quimby együttes tagja, Varga Livius töltötte be ezt a szerepet. Utána a földkerülő szólóvitorlázó Méder Áron következett, 2015-ben pedig a népszerű Szertár Blog arca, Zsíros László Róbert vállalta el az embert próbáló szerepet.

S ki vállalja a Dunáig?

A 2014-es PET Kupa játékmestere, Méder Áron földkerülő szólóvitorlázó idén nagy teljesítményre készül. Horváth Balázs újságíróval közösen olyan hajót terveznek, ami Vásárosnaménytól egészen a Dunáig hajózik. Kezdeményezésüket Tiszai PET Missziónak nevezték el, és célja, hogy sokkal hosszabb szakaszon kapjanak átfogó képet a Tisza állapotáról, és hogy bebizonyítsák, a PET hajók képesek nagy távolságok áthidalására és vétek ilyen hasznos anyagot csak úgy eldobni.

Kik támogatják, kik segítik a célok elérését?

Büszkék vagyunk azokra a társadalmi szervezetekre, településekre, cégekre és magánemberekre, amelyek és akik nap mint nap a kezdeményezés sikerén dolgoznak, saját hajó indításával, önkéntes munkával, vagy anyagilag támogatva a Tisza megtisztítását!

A PET Kupa partnerei: ÖKO-Pack Kft., Magyar Kajak-Kenu Szövetség, Természetfilm.hu, Filmdzsungel Kft., Szertár Blog.

A 3. PET Kupa fő támogatója az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség.

További támogatók, médiapartnerek és társadalmi felelősséget vállaló cégek: Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft., Polplast Kft., Petőfi Televízió, Prezi, Magyar Kajak-Kenu szövetség, Index.hu, Holofon Zrt., MESSER Hungarogáz kft., Tilos Rádió, a Schneider-Electric szigetszentmiklósi raktárának csapata, Decathlon, VAN Net, Vásárosnamény, Cigánd és Zsurk települések.

Kik lesznek a helyi erők?

VÁSÁROSNAMÉNY - a PET hajók építésének színtere. Itt készült a 2014-es kupagyőztes Tisz(t)a PET. A hajót azóta a budapesti BOAT SHOW-n, a Felfedezők Napján és a Gödöllői Természetfilm Fesztiválon láthatták az érdeklődők. A város nem titkoltan a kupa megőrzéséért száll ringbe egy új hajóval, aminek építéséhez felhasználják majd az előző hajó bizonyos alkatrészeit.

ZSURK - az innovatív település fiataljai, akik eddig is tevékeny részt vállaltak a szervezésből, most egy kis hajóval kiveszik részüket a szemétszedésből. Zsurk már jóval a PET Kupa előtt is kitüntetett figyelmet szentelt a hulladékfelhasználásnak, és a szelektív hulladékgyűjtésnek, úgyhogy a Kupán való részvétel jól illik a település zöld arculatába.

CIGÁND - MeglePETés nevű hajójuk indítása egyértelmű kihívás a PET Flotta többi hajója számára, hiszen Cigándon élénk sportélet folyik, és nagyon erős a versenyszellem. Cigánd városa idén harmadszor fogja fogadni a PET Kupa befutó hajóit. Jelmondatuk, “Értékből lendület” arra sarkallta a város vezetőit, hogy kihirdessék: Cigánd a harmadik PET Kupán nem egyszerűen elindul, hanem egyenesen a PET Kupa megszerzésére tör.

Támogatók, partnerek

ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG - “A környezettudatosság erősítéséhez, a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítéséhez és a társadalmi szemléletváltáshoz élményeken, közvetlen tapasztaláson keresztül visz az út. Ezt helyben, az emberek közvetlen közelében és kreativitással lehet valóban eredményesen megvalósítani. Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság, amellett, hogy a saját kampányai során is erre fókuszál, kiemelten fontosnak tartja az ezek mentén szerveződő civil kezdeményezéseket” - mondta el Búsi Lajos, az OKTF NHI mb. főigazgató-helyettese. Hozzátette: “Utóbbira a Tisza mentén immár harmadik éve megvalósuló PET Kupa kiváló példa, ráadásul komoly közösségépítő és az önkéntességet népszerűsítő szerepe is van.”

MESSER - A Messer Hungarogáz Kft. a parti rendezvények színvonalát növeli. Tóth Pál fizikus, a Fizibusz előadója-kutatója tudományos ismeretterjesztő előadásokban magyarázza el a PET palack különleges tulajdonságait az érdeklődőknek, emellett “gázt ad” a hajók összeállításához és a rendezvénytől elmaradhatatlan palacksortűzhöz.

ÖKO-Pack Kft. - a hulladék szelektív és kreatív újrafelhasználásában verhetetlen referenciákat felvonultató ÖKO-Pack régóta nagy figyelmet fordít a felnövekvő generáció oktatására, és az ismeretterjesztésre, szemléletformálásra. Az ÖKO-Pack csapata a parti rendezvények színvonalának emelésében és az összeszedett szemét válogatásában és elszállíttatásában segít. Szakmai tapasztalatuk a garancia arra, hogy a PET hajósok által a Tiszából kiszedett szemét minden eddiginél hamarabb eltűnjön a partról, és a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. segítségével újrahasznosítással kerüljenek vissza a körforgásba.

Családi csapatok, baráti társaságok, magánhajók

A városok és cégek zászlói alatt hajózó csapatokon kívül jópár egyéni kezdeményezés keretében épülő PET hajó is indul a 3. PET Kupán. Ezek listáját hamarosan közzétesszük a www.petkupa.hu oldalon.

További információk:
www.facebook.com/petkupa
www.petkupa.hu
petkupa@gmail.com

A kezdeményezés ötletgazdája a Természetfilm.hu Egyesület
www.termeszetfilm.hu 

Cikkek:

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.